12 Mayıs 2024, 04:55Namaz VakitleriFirma RehberiReklamİletişim
  • Dolar: 30,6745 TL
  • Euro: 33,1130 TL
  • Altın: 1.996,86 TL
  • Borsa: 9.045,97
  • Beyaz Ekmek ve Pirinç Sigara Kadar Riskli!
  • Android Kullanıcıları Bu Virüse Dikkat
  • Bilardoda Dünya İkincisi Olduk
  • Putin`in Sözcüsünden Türk-Rus Savaşı Yorumu
  • Balıkesir`de Bir Hastaya Domuz Gribi Teşhisi Kondu
13 Nisan 2016 Çarşamba, 15:53

Yakın dostları 'Anılarda Yaşar Kemal’i anlattı

Edebi dili ve hayattaki duruşuyla iyinin ve doğrunun kalıcı hükmü için ömrü boyunca mücadele veren büyük usta Yaşar Kemal, yakın dostları Osman Şahin ve Arif Keskiner'in anlatımıyla Nilüferlilerle buluştu.

Paylaşmak İster Misiniz?
Yakın dostları `Anılarda Yaşar Kemal’i anlattı

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü'nün 2016 Yılın Yazarı Yaşar Kemal etkinlikleri düzenlenen söyleşi ile devam etti. Yaşar Kemal’in yakın dostları öykü yazarı Osman Şahin ve Arif Keskiner, edebiyatın koca çınarını, okurlarına anlattı. Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenen “Anılarda Yaşar Kemal” söyleşisi, Yaşar Kemal okurlarının büyük ilgisi altında gerçekleşti.

Söyleşide Yaşar Kemal’in yakın dostları Osman Şahin ve Arif Keskiner uzun yıllara yayılan yoldaşlıklarını katılımcılarla içtenlikle paylaştı. Keskiner ve Şahin , Yaşar Kemal'in az duyulmuş hikâyelerini de anlattı.

"Yaşar Kemal bir folklor ustası”

Yaşar Kemal üzerine araştırmaları da bulunan öykü yazarı Osman Şahin, Yaşar Kemal gibi bir romancının, yazarın, aydının 300 yılda bir ancak dünyaya gelebileceğini söyledi.
Şahin, "Yaşar Kemal'in romanlarında anlattığı ağaçları, çiçekleri, bitki türlerini, halk sözlerini toplasanız ayrı bir kitap olur. O bir görüntü ustasıdır, birçok farklı sanat disiplini onun eserlerinden esinlenmiştir" dedi. Şahin, bir folklor ustası olarak nitelediği Yaşar Kemal'in romanlarına koyduğu başlıkların neredeyse tümünü, halk türkülerinden aldığını söyledi. Şahin "Yaşar Kemal'in romanlarını okurken bin kişilik bir orkestra dinliyormuş hissine kapılırsınız" dedi.



Yaşar Kemal ile altmış yıla yaklaşan dostluğunu anlatan Arif Keskiner de katılımcılara bir döneme tanıklık etme fırsatı verdi. Yaşar Kemal gibi Osmaniyeli olan Keskiner, "Kemal'in Demirciler Çarşısı Cinayeti'nde anlattığı Derviş Bey, benim amcamdan başkası değildi" dedi. Yaşar Kemal'in çocukluk yıllarını, Van'dan Çukurova'ya göçlerini, ilk gençlik yıllarını anlatan Keskiner, "Yaşar Kemal'in köy köy dolaşıp topladığı ağıtları kitaplaştırdığı yıl, Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nden Çukurova'ya döndüğü yıldı. Yaşar Kemal o yıl Orhan Kemal ile tanıştı. Bu tanışmanın, Yaşar Kemal edebiyatına etkisi derin oldu. Yaşar Kemal, özellikle bu tanışmasını anlatırken 'Yönümü halktan yana çevirdim, o yönde ömrümce gittim' derdi" ifadelerini kullandı.

Paylaşmak İster Misiniz?
Fikirlerinizi Diğer Okuyucularla Paylaşabilirsiniz